SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Çay Nasıl Demlenir?

04/09/2023

7 dakika

Çay Nasıl Demlenir?

İçindekiler

Güne çayla başlayan, gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi çay içerek karşılayanlardan mısınız? Yoksa bitki çaylarının sağlık için sunabildiği faydaları deneyimlemek için “En iyi çay nasıl demlenir?” sorusunun yanıtlarını merak edenlerden mi? Eğer bu sorulardan birisinin yanıtı “Evet,” ise doğru yerdesiniz. Çay denildiği zaman akla gelebilecek pek çok seçenek olsa da Türkiye’de ilk akla gelen siyah çaydır. Siyah çayın Türk kültüründeki yeri ise apayrıdır. Her sohbetin ve anın eşlikçisi olabilen siyah çayın demleme yöntemi en genel hâliyle çok basit olsa da bu dünyanın biraz derinliklerine indiğinizde çok ilginç bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Peki en genel hâli ile siyah çay nasıl demlenir?

  • Bir demliğe 3-4 demlik poşet çay ya da 3-4 yemek kaşığı çay koyulur. 

  • Çay yapraklarının üzerine, kaynadıktan sonra birkaç dakika dinlenmiş sıcak su eklenir. 

  • Demlikte demlenme süresi için ortalama olarak 15 – 20 dakika beklenir. 

  • Demlikteki çay yaprakları, demliğin dibine çöktüğünde demlenme tamamlanmış olur. 

  • Zevke göre ince belli çay bardağında ya da fincanda servis edilir.

Farklı toplumlarda farklı ritüellere eşlik eden çayların oldukça geniş bir dünyası olduğunu söylemek mümkün. Bu kocaman dünyanın kapılarını araladığımız zaman her bir çay yaprağına özgü demleme gereksinimleri olduğunu görebilirsiniz. Her biri kendine has aroması ve lezzeti ile fincanlarda yer bulan çayların nasıl demleneceğine dair detayları yazımızda bulabilirsiniz. İlk olarak demleme aşamasının en önemli unsuru olan süre ve sıcaklık özelinde çayları inceleyelim.

Çay Kaç Dakika Demlenir?

Çay demleme ile ilgili genel bilgiler vermek doğru değildir. Her çayın kendine has bir hazırlama süreci vardır. Çay yapraklarının çeşitliliği, hazırlanma şekli, boyutu gibi faktörlerin yanı sıra bitki çaylarının faydalarıyla buluşulması için uygulanması gereken adımlar da çay demleme sürecinde değişikliklerin meydana gelmesine neden olur.

ÇAY ÇEŞİDİ

DEMLEME SÜRESİ

DEMLEME SICAKLIĞI

Yeşil Çay

3 dk

85 °C

Taze Adaçayı

10 dk

90 °C

Kurutulmuş Adaçayı

5 dk

100 °C

Rezene Çayı

5 dk

90 – 96 °C

Kış Çayı

10 dk

90 – 96 °C

Kuşburnu Çayı

6 – 8 dk

84 – 86 °C

Taze Biberiye

10 dk

90 – 96 °C

Kuru Biberiye

5 dk

95 °C

Kekik Çayı

5 dk

100 °C

Papatya Çayı

10 dk

96 – 100 °C

Kiraz Sapı Çayı

10 dk

100 °C

Hibiskus Çayı

5 dk

93 – 100°C

Ihlamur Çayı

10 – 15 dk

100 °C

Uyarı: Bitki çayı tüketirken genel sağlık durumunun göz önünde bulundurulması gerekir. Bitki çaylarının sağlık için pek çok faydası olsa da karaciğer, böbrek ya da kalp hastalığı olan kişilerin ya da hamilelerin bitki çayı tüketimine dikkat etmesi gerekir.

Bitki Çayı Nasıl Demlenir?

Farklı lezzet arayışı ya da sağlığı desteklemek amacıyla tüketilen bitki çaylarının her birinin kendine has lezzeti ve aroması vardır. Söz konusu bitki çayları olduğu zaman hazırlık aşamalarının bitki özelinde ele alınması önerilir. Demleme ya da kaynatma gibi farklı yöntemler bitkiler üzerinde farklı etkiler yaratacağından, bitki çaylarının önerilere sadık kalınarak hazırlanması gerekir. Birlikte en popüler olan bitki çaylarının nasıl demlenmesi gerektiğine dair detayları inceleyelim.

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Tüketimi oldukça fazla olan yeşil çay, demleme yöntemiyle de merak edilen çaylardan birisidir. Yeşil çay ile siyah çayın aslen aynı bitki yapraklarından elde edilmesi, bununla birlikte siyah çayın bu bitki yapraklarının kavrulmasıyla ortaya çıkması “Yeşil çay nasıl demlenir?” sorusunun daha sık sorulmasına neden olur. Aynı bitki yapraklarından elde edilseler de yeşil çay demleme ile siyah çay demleme süreci oldukça farklıdır.

  • En iyi lezzeti elde etmek için yeşil çay demleme sürecinde arıtılmış taze su kullanılması önerilir.

  • İdeal demleme sıcaklığı yeşil çay için 85 °C’dir.

  • 250 ml su için 1 çay kaşığı yeşil çay yeterlidir. Yoğun bir tat arayışınız varsa miktarı artırabilirsiniz.

  • Suyun içerisine atılan yeşil çay yapraklarının 3 dakika demlenmesi yeterlidir.

Ada Çayı Nasıl Demlenir?

Nane ailesinin bir üyesi olan ve sindirim sistemine iyi gelmesiyle bilinen adaçayı, taze ya da kurutulmuş yapraklarıyla çay formunda hazırlanarak tüketilebilir. “Ada çayı nasıl demlenir?” sorusunun yanıtını verirken yaprakların taze olup olmadığına bakılması gerekir. Taze adaçayı demleme:

  • Bir bardak yani yaklaşık 200 ml için 2 dal taze adaçayı yeterlidir.

  • Taze adaçayı yaprakları bir bardağa ya da demliğe koyulur.

  • Yaprakların üzerine yaklaşık 90 – 96 °C sıcaklıktaki su dökülür.

  • Adaçayı 10 dakika bekledikten sonra içmeye hazırdır.

Kurutulmuş adaçayı demleme:

  • Kuru yapraklar bir demliğe ya da ocakta kullanıma uygun bir kaba koyulur.

  • Üzerine taze ve arıtılmış soğuk su dökülür.

  • Yaprak 5 dakika boyunca kaynadıktan sonra çay süzülerek servis edilir.

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

Rezene kendine has kokusu ve saymakla bitmeyen faydalarıyla popüler bitki çayları arasında yer alır. “Rezene çayı nasıl demlenir?” sorusunun püf noktası içeren bir yanıtı var:

  • Rezene çayı demlemeden önce rezene tohumlarının ezilmesi ya da öğütülmesi gerekir.

  • 200 ml yani yaklaşık bir su bardağı su için 1 – 2 çay kaşığı rezene tohumu yeterlidir.

  • Kaynayan su 1 – 2 dakika bekletilip 90 – 96 °C sıcaklığa geldikten sonra ezilmiş ya da öğütülmüş tohumlar suya atılır.

  • 5 dakika bekledikten sonra süzülerek tüketilebilir. Çayın tadının daha sert olması istenirse bekleme süresi 10 dakikaya kadar çıkarılabilir.

Kış Çayı Nasıl Demlenir?

Kış çayı soğuk havalarda insanın içini ısıtan, özellikle öksürük gibi şikâyetleri olanların bolca tükettiği lezzetli çay karışımlarından birisidir. “Kış çayı nasıl demlenir?” sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Kış çayı olarak adlandırılan çaylar karışım oldukları için farklı şekillerde hazırlanabilirler. İçerisinde kuru zencefil, zerdeçal, demirhindi, papatya ve kuşburnu gibi bitkilerin bulunduğu çaylar ise demleme yöntemi ile hazırlanabilir.

  • Kış çayı demlerken karışımdaki bitkilerin çeşitliliğine göre her bitkiden birkaç parça olacak şekilde bir demliğe koyulur.

  • Yaklaşık 2 su bardağı, 500 ml taze ve arıtılmış kaynar su demliğe dökülür.

  • 10 dakika bekledikten sonra karışım sade ya da limon ve bal gibi eşlikçilerle tüketilebilir.

Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir?

Mayhoş tadı ile beğeni kazanan kuşburnu çayı, demlenerek hazırlanan bitki çaylarından birisidir. Kuşburnu nasıl demlenir sorusunun yanıtı ise şöyle verilebilir:

  • Her bardak için 1 – 2 tatlı kaşığı kurutulmuş ya da taze kuşburnu demliğe eklenir.

  • Demliğe 84 – 86 °C sıcaklıktaki taze ve arıtılmış su eklenir.

  • Çay, rengini alıncaya kadar yaklaşık 6 – 8 dakika demlenir.

  • Rengini alan çay servise hazırdır.

Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

Biberiye taze ya da kuru hâliyle çay olarak tüketilebilir. “Biberiye çayı nasıl demlenir?” sorusunun yanıtı da biberiyenin formuna göre değişiklik gösterir. Taze biberiye çayı demleme:

  • 200 ml kapasiteli bardak için 2 dal taze biberiye kullanılır.

  • Taze biberiyelerin üzerine 90 – 96 °C sıcaklıkta su dökülür ve yaklaşık 10 dakika bekletilir.

  • Biberiyeler taze olduğu için süzülmeden içilebilir.

Kuru biberiye çayı demleme:

  • 200 ml kapasiteli bardak için 1 tatlı kaşığı kuru biberiye kullanılır.

  • Kuru biberiyeler 95 °C sıcaklıktaki suya atılır ve 5 dakika demlemeye bırakılır.

  • Demleme sonrasında çay süzülerek servis edilir.

Kekik Çayı Nasıl Demlenir?

Besin değerleri açısından oldukça önemli çaylardan birisi de kekik çayıdır. “Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun yanıtına dikkat edilmesi gerekir.

  • Taze ve arıtılmış su kaynatılır.

  • Taze ya da kuru kekikle demleme işlemi yapılabilir. Taze kekik kullanılacaksa kekikler kıyılarak daha yoğun bir lezzet elde edilebilir. İki seçenek için de su sıcaklığı 100 °C’dir.

  • Her bir bardak için 2 dal taze ya da 3 dal kuru kekik kullanılır.

  • Kekiklerin üzerine sıcak su dökülür ve çay 5 dakika demlemeye bırakılır.

  • Kekik çayı kaynatılarak hazırlandığı zaman içerisindeki etken maddeler yok olabilir.

Papatya Çayı Nasıl Demlenir?

Rahatlatıcı etkisiyle bilinen papatya çayı da sıkça tüketilen bitki çayları arasında yer alır.

  • Lezzetli bir papatya çayı demlemek için arıtılmış taze su kullanın.

  • Çayı hazırlamak için su sıcaklığı 96 – 100 °C aralığında olmalıdır.

  • Demliğe her 200 ml için 2 – 3 tatlı kaşığı papatya ekleyin.

  • Çayı 10 dakika demlendikten sonra süzerek servis edebilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Nasıl Demlenir?

Ödem atıcı etkisi sebebiyle çok sevilen bitki çaylarından birisi de kiraz sapı çayıdır. Bu çayın demlenerek mi yoksa kaynatılarak mı hazırlanacağı ise sıkça sorulur.

  • Taze ve arıtılmış 200 – 250 ml su kaynatılır.

  • Kaynayan suya yaklaşık olarak 2 tutam kiraz sapı atılır.

  • Kiraz sapı çayı 10 dakika içinde demlenecektir.

  • Demlendikten sonra süzülerek servis edilir.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Kurutulmuş hibiskus çiçeğinden hazırlanan çay, yüksek oranda C vitamini içermesi ile sağlık açısından oldukça faydalı bir çaydır.

  • 200 ml su kaynatılır ve kaynadıktan sonra 1 dakika soğumaya bırakılır. Su sıcaklığı 93 – 100 °C aralığında olmalıdır.

  • 2 çay kaşığı hibiskus suya atılır ve demlenmeye bırakılır.

  • Ortalama 5 dakikada demlenen hibiskus çayı süzülerek servis edilir.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

En popüler bitki çaylarından birisi olan ıhlamur, sağlık üzerinde pek çok faydaya sahip. Faydaları sebebiyle sıkça tercih edilen ıhlamur çayının günlük belirli bir miktarın üzerinde tüketilmemesi gerekiyor. Günlük ıhlamur tüketiminin 2 – 4 gram aralığında sınırlanması sağlık açısından önemli. Limitli tüketilmesi önerildiği için de “Ihlamur çayı nasıl demlenir?” sorusunun yanıtı oldukça merak ediliyor.

  • 200 – 250 ml su kaynatılır.

  • Kaynayan su içerisine 1,5 gram ıhlamur eklenilir.

  • Çay 10 – 15 dakikalık demlenmeden sonra tüketilmeye hazırdır.

Ihlamur çayını hazırlarken bitki miktarını sabit tutup su miktarını artırarak daha fazla bitki çayı içebilirsiniz. Sağlık için önemli olan nokta, demleme esnasında kullanılan bitkinin miktarıdır.

Waternet Su Arıtma Cihazının Suyuyla Bütün Çaylar Güzel Olur?

Şebeke suyundaki ağır metalleri fiziksel yöntemlerle ayırmayı mümkün kılan, günümüzde en gelişmiş su arıtma teknolojisi olarak kabul edilen ters osmoz teknolojisi ile çalışan su arıtma cihazı çeşitleri Waternet’te sizleri bekliyor. Tezgâh altı, tezgâh üstü ve su arıtma sebili gibi farklı tasarım ve özelliklerle sunulan su arıtma cihazlarını kullanmak için tek yapmanız gereken Waternet üyelik sistemine dâhil olmak? Su arıtma cihazlarının fiyatlarından etkilenmeden hem kendiniz hem de aileniz için sağlıklı suya kesintisiz erişmek isterseniz siz de Waternet’i tercih edebilir, ihtiyaçlarınıza uygun su arıtma cihazı çeşitleri arasından dilediğinizi seçebilir ve birbirinden lezzetli çayları içme deneyimini de su ile detoks yapmanın metabolik faydalarını da yaşayabilirsiniz. Sürdürülebilirlik hakkında artan farkındalıkla öne çıkan arıtılmış suyun faydaları, Waternet güvencesiyle bir telefon ya da bir başvuru formu uzağınızda…

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır