Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?
17/04/2023
7 dakika
İçindekiler
- Bebeklerin Sıvı Tüketimi
- Bebeklere Su Ne Zaman Verilebilir?
- Bebeklerin Su İhtiyacı Ne Zaman Başlar?
- Bebeklerde Susuzluk Belirtileri
- Bebeklerin Susuz Kalmaması İçin Ne Yapmalı?
- Bebeklere Su İçirme Yöntemleri
- Bebeklere Nasıl Su Verilmelidir?
- Bebekler İçin Arıtılmış Su Sağlıklı mıdır?
- Bebeklerde Su Tüketimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Bebek Su İçmeli mi?
- Yeni Doğan Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?
- 6 Aylık Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?
- Bebeklere İlk Su Nasıl Verilmeli?
Bebeklerin dünyaya “Merhaba,” demesi ile birlikte ebeveynlerin hayatında radikal değişimler meydana gelir. Artık kendilerinden çok düşündükleri ve sağlıklı gelişimlerini her şeyden çok önemsedikleri bebeklerinin çevresinde dönen bir hayatları vardır. Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de bebeklerde su tüketimidir. “Yeni doğan bebeklere ne zaman su verilir?” sorusu ise açık ara en sık merak edilendir. Bu yazımızda “Bebeklere su ne zaman verilir?” sorusunun yanıtları ve bu yanıtların temel dayanakları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Bebeklerin Sıvı Tüketimi
Bebekler dünyaya geldikten sonraki dönemde anne sütü ve/veya formül mamalar aracılığı ile beslenir. Anne sütü ve formül mamalar bebeklerin ideal ölçüde sıvı almasını sağlar. Sıvı tüketimi ile doğrudan su tüketimi karıştırılmamalıdır.
Bebekler ek gıdaya geçiş yaptıklarında beslenmelerine eklenebilen sebzeler, meyveler, meyve suları ve çorbalar da sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabilir. Su tüketimi ise ek gıdalara geçişin ardından yenilenen beslenme planının en önemli unsurlarından biridir. Bu dönemde su, bebeklerin sıvı tüketimi ihtiyacının karşılanmasını desteklemeye başlar.
Bebeklere Su Ne Zaman Verilebilir?
“Bebekler ne zaman su içmeli?” yeni ebeveyn olanların yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biridir. Bebeklere su vermek için minimum 6 ay beklenmesi önerilir. İlk 6 aylık dönemde bebeklerin su içmesi daha az süt tüketmelerine, daha az kalori almalarına ve elektrolit dengelerinin bozulmasına neden olarak gelişimsel süreçlerinde optimal değerlerin yakalanmasına engel teşkil edebilir.
Bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmeleri gereken bu dönemde, anne sütü haricinde hiçbir yiyeceğe ve/veya içeceğe ihtiyaçları bulunmaz. Anne sütünün %80’inden fazlasının su olması bebeklerde dehidrasyon ihtimalini ortadan kaldırır. Elbette bu söylemin bazı istisnaları da olabilmektedir. Böbrek rahatsızlığı olan bebekler için hekimler su tüketimi ile ilgili farklı yönlendirmeler yapabilir.
Bebeklerin su ihtiyaçlarını dünyaya geldiklerinden itibaren ilk 12 ay boyunca sadece anne sütü ve/veya formül mamalar karşılayabilir. Formül mamaların hazırlanması sırasında temiz ve kaliteli su kullanılması gerekir. “Bebeklere ne zaman su verilir?” sorusunun yanıtı ise katı gıdaya geçiş yapılan döneme göre değişebilir. Bebekler genellikle 6. aydan itibaren katı gıda yemeye ve bu süreçte su içmeye başlarlar. Katı gıdaya geçiş yapmasalar da bebeklerin 6 ve 9. aylarda su ile tanıştırılmaları önerilebilmektedir. Bu noktada öne çıkan sorulardan biri de “Mama içen bebeklere su verilir mi?” oluyor. Uzmanlar katı gıdaya başlamadan önceki süreçte sadece mama içen bebeklerin de su içmesine gerek olmadığını vurguluyor.
Bebeklerin Su İhtiyacı Ne Zaman Başlar?
Bebekler, yenidoğan dönemi dâhil olmak üzere sıvıya her zaman ihtiyaç duyarlar. Bu noktada bilinmesi gereken anne sütü ile sıvı ihtiyaçlarını karşılayabildikleridir. Anne sütü ve/veya formül mamalar bebeklerin günlük ihtiyacına yanıt veren ölçüde su ihtiva ettiklerinden ilk 6 ay boyunca onlara ek su verilmesine gerek yoktur. Katı gıdalara geçiş ile birlikte bebeklerin sıvı ihtiyacı artar ve bu eşik aşıldıktan yani bebeklere su verme yaşı geldikten sonra bebekler su ile buluşturulabilir.
Bebeklerde Susuzluk Belirtileri
Alınandan daha fazla sıvının kaybedilmesi ve/veya vücuttaki sıvı miktarının metabolizmanın normal işlevlerini yerine getiremeyecek ölçüde azalması olarak tanımlanabilen dehidrasyon, bebeklik döneminde son derece tehlikeli olabileceğinden yakından takip edilmelidir.
Bebeklerde dehidrasyon belirtileri dehidrasyonun derecesine göre değişebilir. Dikkatli olunması gereken belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Hâlsizlik,
İdrar miktarında azalma,
Ağlarken daha az gözyaşı salgılanması,
Ağız kuruluğu,
Huzursuzluk ve mızmızlanma,
Uykuda,
El ve ayaklarda soğukluk,
Günde 1 ya da 2 kere idrar yapma,
Ciltte buruşukluk.
Bu belirtiler bebeklerin sıvı ihtiyacı olduğunu gösteren önemli işaretler olarak yorumlanır. Zaman kaybetmeden hekimlere danışılmasını gerektirir.
Bebeklerin Susuz Kalmaması İçin Ne Yapmalı?
“Bebek susuzluğu nasıl önlenir?” birçok ebeveyn için yanıtı en önemli soruların başında gelir. Bebeklerin susuz kalmaması için şu tedbirler alınmalıdır:
Yenidoğan dönemindeki bebeklerin sık sık beslenmeleri gerekir. İshal olurlarsa ya da kusarlarsa emzirmeye ara verilmemesi tavsiye edilir. Aksi durumda dehidrasyon meydana gelebilir.
Günde ne sıklıkla idrar yaptıkları takip edilmelidir.
Hava çok sıcak ya da nemli olduğunda bebekler dışarıya çıkarılmamalıdır. Dışarı çıkarılmaları gerekiyorsa serin ve gölgeli yerde durmaları önemlidir. Hava sıcak olduğunda bebeklerin sıvı ihtiyacı artacaktır.
Bebeklere su verme yaşı geldiğinde yani minimum 6 aylık olduklarında dehidrasyonun önlenmesi adına öğünlerin arasında bebeklerin su tüketimi artırılmamalıdır. Emziren ya da mama ile beslenen bebeklere öğün arasında ek su verilmesi midelerinin dolmasına ve her zamankinden az beslenerek ihtiyaç duydukları besinleri alamamalarına neden olabilir.
Hastalanmak bebeklerin susuz kalmasına neden olabilir. Emzirme sırasında hijyen standartlarının karşılanması hastalanma riskinin azaltılması bakımından önem taşır.
Su içme yaşı gelen, ancak yeterince su içmediği için dehidrasyon riski gündeme gelen bebeklerin su tüketimi farklı yöntemler denenerek artırılmalıdır.
Bebeklere Su İçirme Yöntemleri
Ek gıdaya geçişle birlikte su tüketmeye başlayan bebeklerin, beslenmeden yaklaşık 10 - 15 dakika sonra su içmesi tavsiye edilir. Başlangıçta birkaç çay kaşığı su ile buluşturulmaları yaygın tercihlerdendir. Alternatif olarak hijyeni sağlanmış bebek sulukları da su içmelerine yardımcı olabilir. Sulukları elleri ile kavrayabilen ancak su içmeyen bebekler için pipetli suluk modelleri tercih edilebilir. Bebeklere zorla su içirmeye çalışmaktan kaçınılması önemlidir, bu durum bebeklerin su içmeye karşı tepki göstermesine neden olabilir.
Bebeklere Nasıl Su Verilmelidir?
Bebeklere musluk suyu verilecekse suyun 5 – 10 dakika kaynatılması ve oda sıcaklığına dek soğutularak içime hazırlanması önemlidir. Ne yazık ki yalnızca suyu kaynatmanın elde edilen suyun ideal özelliklerde olmasını sağlayamayacağı söylenebilir. Kaynatılan suda da bebeklerin hassas bünyelerine zararı dokunabilecek maddelerin kalabileceği bilinmektedir.
Sunulacak su kaliteli, temiz ve taze olduğunda suyun kaynatılması gerekmez. En iyi su arıtma cihazı önerileri arasında ilk sıralarda yer alan ters osmoz teknolojisine sahip, en az 5 filtreleme aşaması bulunan su arıtma cihazları su tüketimi başlandığı andan itibaren bebeklere güvenle sunulacak nitelikte arıtılmış su elde edilmesini sağlar. Bebeklere su verilirken ölçüsü olan damlatmaz bardakların ve/veya biberonların tercih edilmesi önerilir. Böylece günlük su tüketiminin kontrol ve takip edilmesi mümkün olur.
Bebekler İçin Arıtılmış Su Sağlıklı mıdır?
Bebeklerin hem mamalarının hazırlanmasında kullanılan hem de 6. aylarını tamamlayıp katı gıdalara geçiş yaptıklarında tükettikleri suyun kaliteli, temiz ve taze olması son derece önemlidir. Uzmanlar bebeklere doğrudan ya da mama yapımında dolaylı olarak verilen suyun kritik öneme sahip olduğunu ifade etmektedir. Bebeklere şebeke suyunun verilmesi doğru bir seçenek değildir. Aynı şekilde şişelenmiş suların da farklı tehlikeler barındırdığı bilinmektedir. Damacananın zararları hakkında farkındalığın yükselmesi, su arıtma cihazları kullanımını artırmaktadır.
Bebekler için arıtılmış su sağlıklıdır ancak arıtılmış suyun sağlıklı kabul edilebilmesi için su arıtma cihazlarında kullanılan teknolojinin ve filtre aşamalarının belirleyici önemi bulunur. Waternet su arıtma teknolojisi ters osmoz teknolojisidir. Su içindeki tortuların, kimyasalların, organik maddelerin, mikroorganizmaların ve hatta ağır metallerin arındırılmasını sağlayan Waternet su arıtma cihazları bebekler için güvenle tercih edilebilen kalitede sağlıklı su elde edilmesini sağlar. Düzenli olarak filtreleri değiştirilen Waternet markalı su arıtma cihazları sayesinde bebeklerin kaliteli ve temiz su ile buluşturulması mümkündür.
Bebeklerde Su Tüketimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bebek Su İçmeli mi?
Bu sorunun yanıtı bebeğin kaç aylık olduğuna, özel bir sağlık sorununun bulunup bulunmadığına, ek gıdaya geçiş yapılıp yapılmadığına bağlı olarak değişebilir. Anne sütü ve formül mamalar bebeklerin sıvı ihtiyacını ek gıdaya geçiş yapılan döneme kadar karşılar. Ek gıdaya geçiş yapan bebeklerin ise su içmeye başlamaları gerekir.
Yeni Doğan Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?
Yenidoğan dönemi, doğumdan sonraki ilk 28 günü kapsayan süreçtir ve bu dönemde bebeklere su verilmesi tavsiye edilmez. Bu süreç optimal bebek gelişimi için anne sütünün tek başına yeterli olduğu dönemdir.
Uzmanlar ilk 6 ay boyunca bebeklerin su içmemesi gerektiğinin altını çizerler. İlk 6 ay bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmeleri önerilir. Anne sütü bebeklerin gelişiminin optimal düzeyde devam etmesini sağlarken dehidrasyon oluşumunu engeller.
6 Aylık Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?
“Bebeklere ne zaman su verilir?” sorusuna verilen farklı yanıtlar bulunuyor. Uzmanların ortak görüşü bebeklerin katı gıdaya geçiş ile birlikte su içmeye başlamaları yönünde. Bazı bebekler 12 aydan sonra bazıları ise 6 aydan sonra katı gıda yemeye başlayabiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 6 ayı tamamlayan bebeklerin günde 118 – 236 ml su tüketmelerini öneriyor.
Bebeklere İlk Su Nasıl Verilmeli?
Bebeklerin su tüketimi başladığında öncelikle kendilerine verilecek suyun kalitesinden ve temizliğinden emin olunması gerekir. Temizliğinden emin olunmayan suyun mutlaka 10 dakika kaynatılması ve soğutulduktan sonra bebeklere verilmesi tavsiye edilir. Katı gıdaya geçiş sonrası bebeklerin anne sütüne ve/veya formül mamalara ek olarak günde ortalama 100 ml su içmeleri önerilir. Su ile 1- 2 çay kaşığı ölçüsünde buluşturulmaları, tek seferde fazla miktarda su içmemeleri önemlidir. Özellikle öğünler yaklaşırken bebekler su içmemelidir. Bu durumda şişkinlik yaşayabilirler ve ideal oranda beslenemeyebilirler. Uzmanlar bebeklere yemeklerden sonra az miktarda su verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Referanslar
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086# 2. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/dehydration.aspx 3. https://www.verywellfamily.com/dehydration-in-newborns-and-infants-431631#:~:text=Keep%20track%20of%20your%20baby%27s,Wait%20on%20other%20drinks.