En İdeal İçme Suyu Nasıl Olmalıdır?
02/10/2022
6 dakika
İçindekiler
Su içmek, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için temel gerekliliklerin başında gelir. Her gün yeterince su içilmediğinde dehidrasyon ihtimali belirgin ölçüde artış gösterir. Dehidrasyonla birlikte net düşünememe, ruh hali değişimleri, vücut sıcaklığında artış, kabızlık ve böbrek taşı oluşumu riskinin arttığı bilinmektedir.
Su kalorisizdir ve tok tutma özelliği sayesinde ideal kilonun korunmasına katkı sağlamaktadır. Vücut için hücresel bazda faydalıdır; eklem sağlığını iyileştirir, kan basıncını dengeler, sindirim sürecine destek olur ve mesanede biriken bakterilerin atılmasına yardım eder. Bilinmesi gereken ise her içme suyunun aynı olmadığıdır.
İçme suyu seçimi yapılırken kapsamlı olarak düşünülmesi bu nedenle son derece önemlidir. Kaliteli ve temiz suya erişim ne düşünüldüğü kadar yaygındır ne de kolay. İçme suyunun maksimum fayda sağlayabilmesi için belirli özelliklere sahip olması gerekir. İdeal içme suyu özelliklerine değineceğimiz bu yazımızda en iyi içme suyu özellikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
En İdeal İçme Suyu Nasıl Olmalıdır?
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez. En kaliteli içme suyu tüm bu özellikleri eş zamanlı taşır.
İçme suyunun yeterince kaliteli sayılmamasının ardında birçok farklı faktör olabilir. Örneğin su, kimyasallar içerebilir. Kadmiyum, krom, kurşun, cıva ve arsenik gibi kimyasallar zehirlenmeye varan sonuçları beraberinde getirir. Potansiyel olarak suda bulunabilen florür, amonyum, klorür, baryum, nitrat ve radyoaktif maddeler ideal ölçülerden fazla olduğunda sağlığa zarar verebilir.
Su kalitesi için sıklıkla örneklenen veya izlenen parametreler arasında sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik, ORP (Oksidasyon İndirgeme Potansiyeli) ve bulanıklık bulunur.
Suyun pH değerinin içme suyunun kalitesinde önemli bir ölçüt olduğu bilinmektedir. pH değerinin önemi asitliliğin ve alkaliliğinin bir ölçüsü olmasıdır. Sudaki hidrojen iyonları ile hidroksit iyonları sayıca eşit olduğunda su nötr olarak kabul edilir. Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7’den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7’nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Tüm bu bilgiler ışığında İdeal içme suyunun fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikler bakımından belirlenmiş kriterlere uyması halinde tüketildiğinde sağlıklı ve faydalı bir deneyim yaşanmasını sağlayabileceği çıkarımı yapılabilir.
En İyi İçme Suyu Arıtma Cihazı Hangisidir?
Kaliteli ve temiz suya erişmenin sağlık için sunduğu sayısız faydayı pratik ve ekonomik şekilde yaşamak isteyenlerin öncelikli tercihi su arıtma cihazları kullanmaktır. İçme suyu kalitesi ve sağlık arasındaki güçlü bağlantı ışığında özel filtreleme teknolojileri ile sunulan su arıtma cihazı çeşitleri sayesinde damacana kullanımı zorunluluğu ortadan kalkabilir. Damacana kullanımı ne yazık ki düşünüldüğü kadar masum değildir ve içerisindeki suyun tüketilmesinin çeşitli olumsuzlukları olabilir.
İçme suyu arıtma cihazları sayesinde çoklu faydalar deneyimlenebilir. Su arıtma cihazı kullanmanın faydaları şu şekilde özetlenebilir:
İçme suyu arıtma cihazları sudaki ağır metallerin, zararlı mikroorganizmaların ve kimyasalların filtrelenmesini sağlarken suda bulunan ve sağlık için yararlı olan mineralleri korur.
Arıtma cihazları filtreleme sırasında sudaki tüm mineralleri uzaklaştırmaz. Tüm minerallerin sudan uzaklaştırılmaması mineral eksikliği oluşma riskini ortadan kaldırılması bakımından oldukça değerlidir.
İçme suyu arıtma cihazı sayesinde içilen suda kötü kokulara ve tatlara rastlanmaz. Keyifli bir su içme deneyimi yaşanabilir.
İçme suyu arıtma cihazı musluklardan akan suları güvenli bir şekilde içilebilir hale getirir. Musluktan su içmenin konforunu maksimum güvenlikle sunan bu cihazlar arasından seçim yaparken en iyi içme suyu arıtma cihazları tercih edilmelidir.
En iyi içme suyu arıtma cihazları kalite belgelerine sahiptir ve kullandıkları filtreleme sistemleri çeşitli kalite standartlarını karşılamaktadır. Suyu arıtırken kimyasal süreçlerin uygulanmaması, suyun fiziksel olarak arıtılması içme suyu kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle en iyi su arıtma cihazını temin etmek isteyenlerin içme suyu arıtma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması doğru seçim yapılabilmesi bakımından önemlidir.
İçme Suyu Arıtma Yöntemleri Nelerdir?
Suların içme suyu olarak kullanıma hazırlanması amacıyla farklı teknolojiler, farklı arıtma yöntemleri kullanılabilir. Ancak bu yöntemlerin kullanılması içme suyunun ideal değerlere sahip olması için tek başına yeterli olmayabilir. Ham suyun kaynağı ve özellikleri doğrultusunda su arıtma proseslerinde değişik teknolojiler kullanılabilir.
Musluk suyu içimi çeşitli endişelere yol açabilmektedir. Suyun sert olması, rahatsız edici bir koku ve tat barındırması içme suyunun kalitesi ile ilgili soru işaretlerine yol açar. İşte bu noktada devreye içme suyunu farklı yöntemlerle arıtan filtre sistemlerine sahip olan su arıtma cihazları girer.
Musluk suyunun içmek için ideal özelliklere sahip olması amacıyla su arıtma cihazları kullanımı ekonomik ve etkili çözümler olarak öne çıkar. Su arıtma cihazlarında farklı filtreleme opsiyonları bulunmakta, farklı su arıtma teknolojileri kullanılabilmektedir. Kum filtreli arıtma yöntemi, nanofiltrasyon, ultraviyole su arıtma yöntemi, aktif karbon su arıtma yöntemi ve Ters Osmoz su arıtma yöntemleri arasında yer alır.
Günümüzde su arıtma cihazlarında kullanılan en gelişmiş teknoloji Ters Osmoz teknolojisidir. Ters Osmoz teknolojisi sayesinde su tamamen fiziksel olarak arıtılır, ağır metallerden ve kimyasallardan arındırılırken basınçtan yararlanılır.
En kaliteli içme suyu elde edilmesini sağlayan içme suyu arıtma yöntemi Ters Osmoz neden bu kadar etkili, gelin birlikte detaylandıralım.
Ters Osmoz Su Arıtma Yöntemi
Sudaki istenmeyen moleküllerin, kirleticilerin ve tortuların içme suyundan filtrelenmesini sağlayan arıtma yöntemidir. Ters Osmoz su arıtma yönteminde su filtrelenirken yarı geçirgen bir zar kullanılır. Su, yarı geçirgen zardan basınç yardımıyla itilir ve suyun içeriğindeki kirleticilerin maksimum oranda ayrıştırılması sağlanır.
Başlangıçta gemilerde içme suyu temin etmek için başvurulan Ters Osmoz teknolojisi, günümüzde su arıtma cihazlarında kullanılmaya başlanmış; evlerde ve ofislerde kaliteli içme suyu ihtiyacının karşılanmasını sağlamıştır. Ters Osmoz filtreleme sisteminin en önemli özelliği tamamen doğal olmasıdır. Filtreleme fiziksel yöntemlerle gerçekleşir ve kimyasal bir süreç uygulanmaz. Filtreleme sırasında suyun içerisindeki yararlı bazı inorganik maddeler zardan geçerken tortular geçemez. Sonuç tam olarak istenilen kalitede ve temizlikte içme suyu elde edilmesi olur. Bu nedenle Ters Osmoz su arıtma cihazı çeşitleri, en kaliteli içme suyu ile buluşma fırsatı sunar.
İçme Suyu Zehirlenmesi Nasıl Olur?
İçme suyu zehirlenmesi ne yazık ki sık rastlanan bir durumdur. Suyun kirli olması sonucunda toplu zehirlenme vakaları ile karşılaşılabilir. Dünya genelinde temiz suya erişemeyen insanlar arasında ishal ve ishale bağlı ölümlerle sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Zehirli atıklar, kimyasallar ve ağır metaller içeren suların içilmesi ya da kirli sularla yıkanan besinlerin tüketilmesi ateş başta olmak üzere mide ve bağırsak sisteminde sorunlara yol açabilir. İçildiği takdirde kusma ve ishal gibi şikâyetlere neden olabilen kontamine olmuş sulardan uzak durmak ve tüketilen suların niteliğinden emin olmak sağlık için bir zorunluluktur.
Halk sağlığı için en büyük risklerden biri, insan ve hayvan dışkısı ile kontamine olan içme suyunun tüketimi olarak kabul edilmekle birlikte suyun kirlenmesine yol açan birçok farklı unsurun olduğu da bilinmektedir. Dolayısıyla tedbirli olmak ve kaliteli su tüketimine önem vermek sağlığın sürdürülmesi adına temel gereklilikler arasındaki yerini korumaktadır.