Evde Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?
30/04/2022
6 dakika
İçindekiler
Temiz ve tatlı su oldukça kısıtlı bir kaynaktır. Dünyada meydana gelen kuraklıklarla beraber zaten kısıtlı olan tatlı su kaynakları giderek en değerli kaynaklar haline gelmektedir.
Dünyadaki tüm canlıların hayatını sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle dünyadaki su kaynakları dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Her ne kadar dünyanın %70’i sudan oluşsa da içilebilir su miktarı oldukça düşüktür. Bununla beraber dünyanın birçok bölgesinde su kıtlığı yaşanmaktadır. Su tasarrufu suyun temiz kalması ve çevreye zarar vermemesi için olduğu kadar sürdürülebilir olması için de gereklidir.
Su tasarrufu, suyun israf edilmeden akıllıca kullanılması anlamına gelir. İnsanların suyu tasarruflu ve kirletmeden kullanmayı öğrenmesi gelecek nesillerin suya erişimi için büyük önem taşır. Günümüzde hala daha birçok kişi su rezervlerinin sınırsız olduğunu zanneder ancak durum aslında tam tersidir. Dünyanın her ne kadar %70’i suyla kaplı olsa da bu suların %97,5’u tuzlu sudur. %2’lik kısım ise taze su olarak kutuplarda buz formunda bulunur. Su tasarrufu yapmak hem suyu idareli kullanmak hem de içilebilir suyu kirletmemek anlamına gelir. Su atığını azaltmak, su kalitesine zarar vermemek ve su kullanımının yönetimini sağlamak yapılması gerekenler arasında yer alır. Özellikle Türkiye gibi su fakiri ülkeler için su sorunu kapıdaki problemlerden bir tanesidir.
Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Su tasarrufu, sorumlu su kullanımı ile başlamaktadır. Aşırı su kullanımını önlemek ve atık su miktarını azaltmak bunun başında gelmektedir. Su tüketim kontrolü yaparak ilk adım atılabilir. Kişinin kendi yaptığı su tasarrufu direkt olarak etki yarattığı için bu birincil tasarruf olarak değerlendirilir. Bunun yanı sıra su tasarrufu yapan, içme sularını daha az kirleten, üretimde daha az temiz su kullanımına özen gösteren markaları tercih etmek de doğrudan olmasa da dolaylı etki elde etmeye yardımcı olur. “Su tasarrufu nedir?” sorusunun tek cevabı suyu daha az kullanmak değildir. Su kaynaklarının korunması ve kirletilmemesi de su tasarrufu kavramına dahildir.
Tasarruf bireysel olarak yapıldığında da önemli etkiye sahiptir. Ancak firmalar, büyük işletmeler hatta kanunlar yoluyla ülkeler bile su tasarrufuna gitmektedir. Günümüzde birçok ülkede taze su kaynaklarını kirleten bireylere ya da işletmelere büyük cezalar verilmektedir. Her ne kadar bireysel tasarrufun ilk başta çok bir etkisi olacağı düşünülmese de aslında durum tam tersidir. Evin içerisinde ve günlük hayatta yapılacak ufak tefek değişiklikler ile büyük bir etki yaratmak mümkündür. Damlayan su tesisatının onarılması, çevre dostu çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi kullanılması, gereksiz sifon kullanımının önüne geçilmesi ve su arıtma cihazı kullanılması yapılabilecek değişikliklerden bazılarıdır. Waternet tezgah üstü gibi ürünler sayesinde damacana ya da pet şişe su kullanımına son vermek sadece su tasarrufu yapmayı sağlamaz aynı zamanda su ayak izini ve karbon ayak izini azaltmada da önemli bir rol oynar.
Su Tasarrufu Neden Önemlidir?
Dünyadaki tüm canlıların suya ihtiyaç duyması su tasarrufunun ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Dünyadaki su kaynakları oldukça kısıtlıdır ve gelecek nesillerin kuraklık, kıtlık gibi problemler yaşamaması için su israfı önlenmelidir. Nüfus artışı ve endüstriyel büyüme nedeniyle insanlığın suya olan ihtiyacı giderek artış gösterse de su rezervi sabit kalmaktadır. Su döngüsü ile bu su dünyaya geri dönse dahi rezervlerimiz sınırlıdır. Ayrıca çevre kirliliği sebebiyle su döngüsünde geri dönen su aynı miktarda ya da aynı kalitede olmamaktadır. Su kullanımını kısıtlayarak gelecekteki kuraklıkları önlemek mümkündür.
Suyun sorumsuz bir şekilde kullanılması gelecekte su kaynağı eşitsizliğine yol açacaktır ve bunun önemli olumsuz sonuçlar vardır. Su fiyatlarının yükselmesi, besinlerin azalması, sağlık problemleri ve politik krizler bu sorunlardan bazılarıdır. Su kullanımının düşürülmesi beraberinde suyun evlere, işletmelere ya da çiftliklere ulaştırılması için gerekli olan enerji miktarının da azalmasını sağlayarak dolaylı yoldan hava kirliliğinin ve fosil yakıt tüketiminin de azalmasına yardımcı olur.
Günümüzde yüzme havuzları, golf sahaları, hobi bahçeleri büyük miktarda su harcamaktadır. Suyun sorumsuzca kullanılması durumunda gelecekte çevresel düzenlemelerin de sekteye uğrayacağı anlamına gelir. Su kullanımı denildiğinde aslında akla çok kısıtlı bir alan gelmektedir. Ancak etrafta gördüğümüz her şeyin üretiminde su kullanılmaktadır. Bunun dışında sadece evlerin değil itfaiyelerin, hastanelerin, akaryakıt istasyonlarının, spor merkezlerinin ya da restoranların işlevini yerine getirebilmeye devam etmesi için çok miktarda suya ihtiyaç vardır. Su tüketiminin azaltılması bu servislerin de sürdürülebilirliği açısından gereklidir.
Evde Su Tasarrufu Yapmanın Yolları
Evde su tasarrufuna yönelik atılabilecek birçok adım bulunmaktadır. Üstelik Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını düşünürsek su tasarrufuna mümkün olduğunca çok önem vermemiz gerektiğini görebiliriz. Yapılan araştırmalara göre 2030’lu yıllardan itibaren Türkiye su kıtlığı yaşayacak ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle su sıkıntısı baş göstermeden önce tasarruf yapılmaya başlanmalıdır. Su tasarrufuna yönelik çeşitli çözüm önerileri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Elde bulaşık ya da çamaşır yıkamak yerine çamaşır ve bulaşık makinesi kullanmak. Bu makinelerin ekonomik modunu kullanmayı tercih etmek. Yiyecekleri akan su altında yıkamak yerine bir kabın içerisinde yıkamak. Yemeklerde mümkün olduğunca az su kullanmak ve mümkün olduğunca buharda pişirmeyi tercih etmek. Buharda pişirme su tasarrufu sağlamasının yanı sıra gıdaların besleyiciliğini kaybetmesini önler. Saksı bitkilerini, sebze ve meyve yıkamada kullanılan suyla sulamak. 1 - 2 dakika daha kısa duş alarak ayda 500 litre su tasarrufu yapmaya yardımcı olur. Başta klozet ve musluklar olmak üzere su tesisatını kontrol ederek su sızıntılarını önlemek. Diş fırçalarken musluğu kapatmak dakikada 15 litre suyun israf edilmesinin önüne geçer. Zeytinyağı ya da sigara izmariti gibi atıkları suya karıştırmamak gerekir. Su kaynaklarının korunması için ilk önce kaynakların kirletilmemesi gerekmektedir. Tek bir sigara izmariti 500 litre suyun kirlenmesine yol açmaktadır. Su tasarruflu duş başlıkları kullanmak hem su kullanımının hem de su faturasının düşmesini sağlar. Su tasarruflu duş başlıkları ile ayda 2900 litre su tasarrufu yapmak mümkündür. Bitki ve bahçe sulamalarını sabah çok erken ya da akşam geç saatlerde yapmak önemli miktarda su tasarrufu sağlar. Bu saatlerde buharlaşma daha az olduğu için toprak daha az suyla daha uzun süre nemli kalabilmektedir. Özellikle kış aylarında duşta suyun ısınmasını beklerken akan soğuk suyu biriktirmek su tüketimini ciddi miktarda düşüren adımlardan birisidir. Daha sonra bu su bitkileri ya da ağaçları sulamak için kullanılabilir. Plastik pet ya da damacana su kullanımını azaltmak için su arıtma cihazı kullanmak. Waternet sensörlü sebil hem ev hem de iş yerlerinde önemli ölçüde su tasarrufu sağlar. Bölgeye özgü bitkiler beslemek. Bulunduğunuz coğrafi konuma uygun olmayan bitkileri beslemek onların yaşayabilmesi için daha çok su tüketimi anlamına gelir. Kompost kullanımı saksı ve bahçelerde önemlidir. Kompost doğa dostu olduğu gibi toprağın daha çok su tutmasını sağlar. Bu sayede daha az su harcayarak bitki, ağaç ya da sebze yetiştirmek mümkündür. Müstakil evde ya da bir apartmanın en üst katında yaşıyorsanız yağmur suyu toplama sistemlerini kullanabilirsiniz. Bu sayede şebekeye bağlı su kullanımını düşürmek mümkün hale gelir.