Hamilelikte Bol Su İçmenin Önemi
26/08/2022
6 dakika
İçindekiler
“Aldığınız bir haber hayatınızı nasıl değiştirebilir?” sorusunun yanıtlarını keşfedeceğiniz gebelik sürecinde tüm yaşantınızı yeniden kurgulamanız ve hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için yeni alışkanlıklar benimsemeniz gerekebilir. İdeal oranda su tüketmek de gebelik sürecinin olmazsa olmaz gereklilikleri arasında ilk sıralarda gelir.
Gebelik birçok ayırt edici özelliği olan ve kadınların yaşamında unutulmaz bir deneyime yol açan süreçlerin başında gelir. Kendi dinamiklerine sahip olan hamilelik döneminde beslenme kurallarına uyum sağlanması kritik bir öneme sahiptir. Beslenme söz konusu olduğunda yalnızca günlük alınması gereken mineral, vitamin, karbonhidrat ve protein oranlarına odaklanmak eksik bir yaklaşım olacaktır. Gebelikte beslenme planlanırken su içmenin faydaları hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.
Kadınların vücudu bu özel dönemde birçok farklı değişim geçirir. Amniyotik sıvının oluşması, yeni dokuların üretilmesi, besinlerin taşınması, vücuttaki toksinlerin atılması, artan kan ihtiyacının karşılanması ve sindirim sürecinin desteklenmesi için hamilelikte su tüketimi ideal ölçüde gerçekleştirilmelidir.
Bu yazımızda hamilelikte su tüketmenin faydaları, hamilelikte tüketilmesi gereken su miktarı ve daha birçok önemli konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Hamilelikte Su Tüketmenin Faydaları
Suyun önemi hamilelik sürecinde belirgin ölçüde artar. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı ile su tüketimi arasında güçlü bağlantılar bulunur.
Gebelikte su içmenin faydaları şu şekilde özetlenebilir:
Artan metabolizma hızı nedeniyle vücuttaki sıvı kaybı fazlalaşıyor. Dehidrasyon riskinin azaltılması yeterli su tüketimi ile mümkün oluyor. Gebelik sürecinde vücuttaki kan miktarı artıyor ve suya duyulan ihtiyaç artıyor. Bebeğin içerisinde büyüdüğü amniyotik kesenin ideal oranda suya sahip olması için yeterince su tüketilmesi gerekiyor. Gebelik sürecinde su tüketimi sayesinde kan dolaşımı iyileşiyor ve besinlerin bebeğe daha efektif şekilde ulaşması mümkün olabiliyor. Atıklar ve toksinler vücuttan su sayesinde atılabiliyor.
Gebelikte bol su içmenin faydaları sayılanlarla da sınırlı değil. Gebelikte su tüketimi yeterli seviyede olduğunda ödem oluşumu azalabiliyor ve vücut sıcaklığı da dengelenebiliyor. Bu noktada idrar yolu enfeksiyonlarını da hesaba katmak önem kazanıyor. Gebelikte su tüketimi ideal seviyede tutulduğunda idrar seyrelebiliyor, mesanede idrar çok fazla beklemediği için enfeksiyonu tetikleyen bakterilerin oluşumu engellenebiliyor. Dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu oluşma riski azaltılabiliyor.
Anne adaylarında mide bulantısı, baş ağrısı ve yorgunluk döneme özgü şikâyetler arasında yer alıyor. Yeterince su içildiğinde bu şikâyetlerin azalması mümkün oluyor.
Gebelikte su tüketimi kabızlık sorununun hafifletilmesinde de son derece etkili bir yöntem. Hamile kadınların büyük bir çoğunluğunda gerek hareketsizlik gerekse alınan takviyeler nedeniyle kabızlık ve hemoroid gibi sağlık sorunları yaşanabiliyor. Dolayısıyla süreç boyunca önerilen oranda su içilmesi önem taşıyor.
Gebelikte Ne Kadar Su İçilmeli?
Hamilelikte çok su içmek de hamilelikte az su içmek de önerilmez. Uzmanlar gebelik döneminde günde 8 ila 12 bardak su içilmesini önermektedir. Bu noktada mevsimsel koşulların ve yaşam alışkanlıklarının önerileri değiştirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Gebelik sürecini yaz aylarında geçiren ya da egzersiz yapan kadınlar aşırı terleme sorunu yaşayabilirler ve bu durum su kaybını artırdığından daha fazla su içebilirler. Yeterli su içilmediğinde idrar renginde koyulaşma meydana geldiğinden ideal oranda su tüketip tüketmedikleri hakkında bilgi alabilirler. Gebelikte su tüketimi miktarı hakkında en kesin bilgi gebelik takibini gerçekleştiren kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından alınabilir.
Gebelikte ideal oranda su tüketilmesi türlü sorunları beraberinde getirebilir:
Gebelikte Çok Fazla Su Tüketmek
Az önce de belirttiğimiz gibi hamilelikte az su içmek de aşırı su tüketmek de sağlıklı değildir. Nitekim gebelikte aşırı su tüketimi nadir görülür, yine de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı su tüketimine bağlı olarak kalp, böbrek, karaciğer ve tiroit hastalıkları ile karşılaşılması mümkün hale gelebilir.
Gebelikte Su Tüketim Azlığının Belirtileri
Gebelik süreci ile birlikte kadınların beslenmelerine dikkat ettikleri ancak su tüketimini ihmal edebildikleri biliniyor. Nitekim birçok kadın hamilelikte su içememek gibi yakınmalara sahip oluyor. Metabolizma hızının arttığı, organların daha çok suya ihtiyaç duyduğu bu dönemde yeterli su tüketiminin yapılmadığına dair belirtilerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
Hamilelikte su içememek ya da hamilelikte az su içmek dehidrasyona yol açabiliyor. Dehidrasyon belirtileri arasında koyu renkli idrar, idrar yapma sıklığında azalma, aşırı susuzluk hissi, sersemlik ve yorgunluk yer alıyor.
Orta derecede dehidrasyon hafızayı ve duygudurumunu etkileyebiliyor, su tüketimi sonrası bu şikâyetler azalıyor. Dehidrasyon şiddetlendiği durumda ise tıbbi destek alınması önemli bir gereklilik haline geliyor. Bu gerekliliğin en temel nedeni gebelikte dehidrasyon meydana geldiği zaman amniyotik sıvı miktarının azalması. Amniyotik sıvı bebeği enfeksiyonlardan koruyor, göbek kordonunun sıkışmasını önlüyor, bebeğin vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olurken solunum ve sindirim sisteminin gelişimine katkı sunuyor.
Gebelikte Su Tüketimini Artırmanın Yolları
Gebelikte su içememek birçok kadının ortak sorunu. “Hamilelikte su içemiyorum ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtları fazlaca merak ediliyor. Gebelik döneminde su içilememesinin en temel nedeni mide bulantısı şikayetinin yaşanabilmesi. Bir de sıvı alımının unutulması söz konusu olduğunda su tüketimini artırmanın yöntemleri daha önemli hale geliyor.
Bu noktada önemli bir araştırmanın sonuçlarını da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yapılan araştırmalar sonucunda gebelik ilerledikçe su tüketiminin azaldığı gösterilmiştir. Özellikle ikinci üç aylı dönemde, yani ikinci trimester ve üçüncü trimester döneminin başında hamile kadınların daha az su içtikleri yönünde bulgular vardır. Bu bulgular gebeliğin son altı aylık döneminde su tüketimi için daha dikkatli olunması gerekliliğini vurgular niteliktedir.
Sürecin sağlıklı ilerlemesi için elzem olan su tüketimini artırmanın çeşitli yöntemleri olduğu biliniyor. Hamilelikte su tüketimini artırmak için denenebilecek sağlıklı yollar şu şekilde sıralanabilir:
Tüketilen suya bir dilim limon, nane, çubuk tarçın ve çeşitli meyveler eklenebilir. Kişiye özel ayrılan bir su şişesi su tüketimini hatırlatmanın efektif bir yoludur. Tüketilen su miktarının takip edilmesini sağlayan bu yöntem anne adaylarının farkındalığını artırır. Güne bir bardak temiz ve sağlıklı su ile başlamak su içme alışkanlığının kazanılmasını sağlayabilir. İçeriğinde yüksek oranda su bulunduran taze mevsim meyveleri ve sebzeleri beslenme planına eklenebilir.
Temiz Suya Her An Erişilmesi Önemi
Gebelikte su içmenin faydaları oldukça geniş bir perspektiften ele alınabilir. Dikkat edilmesi gereken ise yalnızca yeterince su içmek değil, içilen suyun kalitesinin de yüksek olmasıdır. Çevre duyarlılığının ve temiz su tüketiminin önemi hakkında farkındalığın artması ile su arıtma cihazı kullanımına gösterilen talep belirgin ölçüde yükselmiştir. Temiz suya sürekli erişme imkânı sunan su arıtma cihazları tasarruflu olmaları ve plastik şişe kullanımı gereksinimi azaltmaları ile popülerliklerini artırmaktadır.
Nano teknolojili membran filtre sayesinde sudaki zararlı partiküllerin arındırılmasını, temiz ve doğal bir su elde etmeyi sağlayan su arıtma cihazları sayesinde mineral bakımından zengin, tat ve koku bakımından tatmin edici bir deneyim yaşanabiliyor. Su Arıtma Cihazı Kullanmanın Faydaları hakkında hazırladığımız içerikte detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
Gebelik döneminde kaliteli, farklı filtre seçenekleri ile sunulan ve filtreleri düzenli olarak değiştirilen su arıtma cihazları sayesinde içtiğiniz sudaki kimyasal maddelerin, bakteri ve virüslerin arındırılmasını sağlayabilir hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.